10 berømte historiske kvinder, der ændrede verden

10 berømte historiske kvinder, der ændrede verden

1. Jeanne d’Arc (1412-1431)

Jeanne d’Arc var en bondepige, der rejste sig for at lede den franske hær mod englænderne i Hundredårskrigen. Hun blev taget til fange og brændt på bålet for kætteri, men hendes arv levede videre. Hun betragtes nu som en nationalheltinde i Frankrig.

2. Kleopatra (69 f.Kr. – 30 f.Kr.)

Kleopatra var den sidste aktive farao i det ptolemæiske Egypten. Hun er måske bedst kendt for sin kærlighedsaffære med Julius Cæsar og hendes efterfølgende ægteskab med Mark Antonius. Efter sidstnævntes død begik hun selvmord frem for at blive fanget af Octavianus. Hendes historie er blevet fortalt mange gange i film og litteratur.

3. Elizabeth I (1533-1603)

Elizabeth I var den sidste Tudor-monark og en af Englands mest succesfulde herskere. Hun stod over for nederlaget til den spanske armada, stod i spidsen for en blomstrende økonomi og stod over en periode med store kulturelle resultater. Hun døde dog barnløs, hvilket førte til afslutningen på Tudor-dynastiet.

4. Marie Antoinette (1755-1793)

Marie Antoinette var dronninggemal af Frankrig i de turbulente år op til den franske revolution. Hun blev født som østrigsk prinsesse, men blev gift med Ludvig XVI i 1770. Hun blev mere og mere upopulær på grund af sin overdådige livsstil og sin ligegyldighed over for de fattiges situation.  Hun blev henrettet ved guillotinen under terrorregimet.

5. Dronning Victoria (1819-1901)

Dronning Victoria var den længst regerende monark i britisk historie og regerede i 64 år. Hun kom på tronen som teenager og stod i spidsen for en periode med store forandringer i Storbritannien, herunder den industrielle revolution og udvidelsen af det britiske imperium. Hun var også dronning i en tid med politisk uro, da hendes mand, prins Albert, døde ung, og hendes onkel, William IV, ikke havde nogen legitime børn.

6. Harriet Tubman (ca. 1820-1913)

Harriet Tubman var en afroamerikansk abolitionist, der flygtede fra slaveriet og hjalp andre til at gøre det samme via den underjordiske jernbane. Hun fungerede også som unionsspion under den amerikanske borgerkrig. Efter krigen fortsatte hun med at arbejde for afroamerikaneres og kvinders rettigheder.

7. Florence Nightingale (1820-1910)

Florence Nightingale er bedst kendt for sit arbejde som sygeplejerske under Krimkrigen, hvor hun tog sig af sårede soldater under forfærdelige forhold. Hun var medvirkende til at forbedre standarderne for sygepleje og hospitalshygiejne. Hun grundlagde også den første sygeplejeskole i England.

8. Sojourner Truth (ca. 1797-1883)

Sojourner Truth var en afroamerikansk abolitionist og kvindesagsforkæmper. Hun blev født som slave, men flygtede med sin lille datter i 1826. Hun kæmpede mod slaveri og for kvinders, afroamerikaneres og indfødte amerikaneres rettigheder.

9. Susan B. Anthony (1820-1906)

Susan B. Anthony var en amerikansk kvindesagsforkæmper og aktivist for kvinders rettigheder. Hun spillede en vigtig rolle i kampagnen for kvinders stemmeret, som kulminerede med vedtagelsen af det 19. ændringsforslag til den amerikanske forfatning i 1920. Hun arbejdede også for andre sager, herunder afskaffelse af slaveriet og afholdelsesbevægelsen.

10. Eleanor Roosevelt (1884-1962)

Eleanor Roosevelt var USA’s førstedame fra 1933 til 1945, men hun er bedst kendt for sit arbejde som fortaler for menneskerettigheder. Hun var en forkæmper for kvinders og mindretals rettigheder og var med til at udarbejde verdenserklæringen om menneskerettigheder. Efter sin mands død fortsatte hun med at arbejde for social retfærdighed som delegeret til FN.

Elsker du at grille, så find din nye pillegrill her.